1. Home
  2. Apartments

Old Schoolhouse Converted Into 10 Loft Apartments

The designers, Standard Studio, did a stellar job converting this old school house in Amsterdam into modern loft apartments. The new-use building was created as what is known as a Collective Private Commission: the century-old school in the center of Amsterdam was transformed into 10 apartments directly for the 10 young families. Each apartment has a different floor plan and different materials based on the individual wishes of the participants. This particular loft was designed for a family of four.

old school house in amsterdam open living Old Schoolhouse Converted Into 10 Loft Apartments

This spacious and sustainable apartment was designed with an open living area. Due to its high ceilings, it was possible to create social zones which allow the whole family to be together but still retain privacy.

old school house in amsterdam open living kitchen Old Schoolhouse Converted Into 10 Loft Apartments

The kitchen/dining room is industrial modern – and utilitarian. We love the chairs.

old-school-house-in-amsterdam-open-living-kitchen-3.jpg

High ceilings give an open feeling to this apartment and allow for good air flow.

old-school-house-in-amsterdam-open-living-kitchen-4.jpg

Good natural light and primarily white surfaces help make a smaller unit feel much larger.

old-school-house-in-amsterdam-open-living-kitchen-2.jpg

Bits of greenery in the kitchen bring the outdoors in.

old-school-house-in-amsterdam-studio-stairs-2.jpg

Storage is of essence when designing for a family with two young children. Furniture pieces were created under the staircases (below) that not only allowed for the toy storage, but also as a play and sitting area.

old-school-house-in-amsterdam-studio.jpg

The living area combines all five elements; kitchen, living room, dining room, play area for the children and work space into one.

old-school-house-in-amsterdam-studio-stairs.jpg

Concrete floors and steel staircases kept the characteristics of the school but when combined with plywood, it resulted in a bright and warm interior.

old-school-house-in-amsterdam-studio-office.jpg

The office desk is part of a built-in shelving unit. Every unit of space was maximized.

old-school-house-in-amsterdam-studio-office-2.jpg
a620c6f8b95d92686db63f3d9a7553ecb327a0f4.jpg

There’s even room in the office for a piano!

old-school-house-in-amsterdam-studio-windows.jpg

The teacher’s lounge got remodelled into the bedrooms and the classroom into the living space.

old-school-house-in-amsterdam-wide-stairs.jpg

As much of the old school as possible was retained.

old-school-house-in-amsterdam-bedroom-2.jpg

Even the bedrooms have an open, airy feeling.

old-school-house-in-amsterdam-bedroom.jpg
old-school-house-in-amsterdam-layout.jpg

Sustainable technologies like solar technology, ground source heat pumps, insulation, green roofs etc. have been used to obtain an almost passive emission building. But that’s the practical side. Emotionally, this dwelling has a really nice energy, and suits the client very well – a young creative and conscious family living in the center of Amsterdam.

SHARE THIS ARTICLE

WHAT DO YOU THINK?